Zo ondersteunen assessments jullie ontwikkeling concreet en op maat
Als organisatie sta je eigenlijk nooit stil. Er zijn altijd redenen om te werken aan ontwikkeling. Soms wil je zelfs als organisatie veranderen, omdat iets niet werkt of omdat het kansen dichterbij brengt. Wat de aanleiding of doelstelling ook is, één ding is zeker: ontwikkeling en verandering binnen organisaties heeft altijd effect op mensen. Wat vraagt een organisatie concreet van haar medewerkers wanneer wordt verteld dat ze gaan werken in zelfsturende teams? Wat betekent het voor leidinggevenden als de organisatie spreekt over een coachende stijl van leidinggeven? Hoe kunnen teams beter samenwerken? 🌿
Wij zien en merken in de samenwerking met onze opdrachtgevers dat wij het verschil voor hen maken als wij helpen de brug te slaan tussen ‘het ontwikkel- of veranderdoel’ en wat dat concreet betekent voor teams en medewerkers. Na een gedegen analyse begeleiden, coachen en trainen wij teams en medewerkers in het zetten van vaak uitdagende stappen, het aanleren van nieuw gedrag en het ontwikkelen van vaardigheden.

Assessment speelt in dit geheel een belangrijke rol. Het vervult de brugfunctie tussen nu en straks, tussen idee en uitvoering, tussen een goed idee en écht voor elkaar gekregen. Hoe dat werkt, illustreren wij het beste aan de hand van voorbeelden uit onze praktijk.
Een organisatie ontwikkelt een groeistrategie gericht op het verwerven van een sterkere positie in de markt. Voor de verkooporganisatie betekent dit een andere benadering van de markt. Een individueel assessment center met daarin een businesscase en een sales assessment laat de deelnemer ervaren wat de nieuwe aanpak vraagt en brengt in beeld waar de specifieke, individuele verkooptalenten van de deelnemers liggen. Het assessment levert een concreet ontwikkelplan op als startpunt voor de individuele ontwikkeling. Alle individuele assessment centers samen laten zien waar de groep staat: een mooi startpunt voor gezamenlijke ontwikkeling.
Een andere organisatie staat aan de vooravond van het implementeren van een nieuwe werkwijze. In het verleden hebben zij gemerkt dat het soms lastig is om als team te veranderen. De één wil te snel, de ander blijft wat op de achtergrond. Hoe zorg je er als organisatie voor dat teams elkaar helpen in tijden van verandering? Een teamassessment biedt uitkomst. Een combinatie van inzicht in groepsrollen (hoe vullen teamleden elkaar aan) en verandervermogen (wie loopt voorop en wie is wat voorzichtiger in het zetten van onbekende stappen) helpt het team begrip te krijgen voor elkaars reacties en biedt concrete handvatten voor het effectief inzetten van ieders talent.
Wat de vraag ook is, bij Smart HRD geloven wij dat maatwerk de enige manier is om een krachtig antwoord te vinden op jullie vragen en behoeften. Test ons!