Het belang van coaching bij verandering

Als organisatie sta je eigenlijk nooit stil. Er zijn altijd redenen om te werken aan ontwikkeling. Soms wil je zelfs als organisatie veranderen, omdat iets niet werkt of omdat het kansen dichterbij brengt. Wat de aanleiding of doelstelling ook is, één ding is zeker: ontwikkeling en verandering binnen organisaties heeft altijd effect op mensen. Wat vraagt een organisatie concreet van haar medewerkers wanneer wordt verteld dat ze gaan werken in zelfsturende teams? Wat betekent het voor leidinggevenden als de organisatie spreekt over een coachende stijl van leidinggeven? Hoe kunnen teams beter samenwerken? 🌿

Wij zien en merken in de samenwerking met onze opdrachtgevers dat wij het verschil voor hen maken als wij helpen de brug te slaan tussen ‘het ontwikkel- of veranderdoel’ en wat dat concreet betekent voor teams en medewerkers. Na een gedegen analyse begeleiden, coachen en trainen wij teams en medewerkers in het zetten van vaak uitdagende stappen, het aanleren van nieuw gedrag en het ontwikkelen van vaardigheden.

In dit nieuwsbericht hebben wij het belang van assessments als startpunt in verandertrajecten toegelicht. Deze keer gaan we het hebben over de onmisbare rol die coaching in verandertrajecten speelt.

Coaching: vertaalslag naar de praktijk
Coaching kan een belangrijke rol spelen in het daadwerkelijk vertalen van verander– en ontwikkeldoelen naar dat wat er concreet van iemand verwacht gaat worden. Ieder persoon is uniek en zal zich de verandering/ontwikkeling zelf eigen moeten maken. Dit vraagt nogal wat van mensen omdat er vaak onduidelijkheid bestaat, weerstand en belemmeringen ervaren worden en onzekerheid om de hoek komt kijken. Coaching kan helpen om mensen op weg te brengen, zelfvertrouwen te geven, belemmeringen om te buigen in kansen, nieuwe vaardigheden en gedrag aan te leren om op die manier stap voor stap de uitdagingen van de verandering aan te gaan.

Enkele voorbeelden van coaching in verandertrajecten:
• Je maakt onderdeel uit van een nieuw directie- en/of managementteam. Aan jullie de taak om een aantal veranderingen in gang te zetten binnen jullie organisatie. De samenwerking binnen het team loopt echter niet soepel. Jullie hebben al een training c.q. sessie gehad waarin jullie keken naar de uitdaging als team. Toch merk je aan jezelf dat je het lastig vindt om met bepaalde teamleden samen te werken. Hier ligt een persoonlijke uitdaging voor je — bijvoorbeeld op het vlak van je assertief opstellen, effectief samenwerken, feedback geven en ontvangen, of het durven aangaan van confrontaties. In een assessment zijn deze punten ook als ontwikkelpunten naar voren gekomen. Het zijn onderwerpen die je graag, in alle vertrouwen, met een coach wilt bespreken om te kijken hoe je daar beter vorm aan kunt geven.

• Na de komst van een nieuwe directeur waait er een nieuwe wind door de organisatie. Deze persoon heeft veel veranderingen in gang gezet. Zo wordt er nu bijvoorbeeld meer nadruk gelegd op mensgericht leiderschap, om mensen mee te krijgen in de noodzakelijke veranderingen. Dit is een stijl die jou niet geheel eigen is. Je vindt het lastig om bepaalde gesprekken aan te gaan, mensen te enthousiasmeren en te motiveren. Zeker als ze weerstand tonen heb je de neiging om wat directiever en ongeduldiger te worden. Met behulp van een coach wil je jouw mensgerichte leiderschapsstijl verder ontwikkelen, zodat je betere gesprekken kunt voeren en kunt bouwen aan vertrouwen. Samen met je coach kijk je kritisch naar jezelf en onderzoek je welke overtuigingen of belemmeringen in de weg staan en die mogelijk de sleutel vormen voor jouw ontwikkeling.

• Veel leidinggevende functies zijn verdwenen en daarvoor in de plaats zijn zelfsturende teams gekomen. Je hebt een flinke promotie gemaakt en in je nieuwe rol heb je een aantal van deze teams onder je hoede. Je merkt dat je manier van leidinggeven moet veranderen en je bent nog zoekende hoe je dat het beste kunt vormgeven. Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat en voelt je op bepaalde momenten onzeker. Samen met je coach ga je kijken hoe je op een manier die beter bij jou past leiding kunt geven aan je teams.

• Na een organisatieverandering krijg jij als leidinggevende een groter en meer divers team onder je hoede. Een aantal mensen ken je al langer, maar een grote groep is nieuw voor je. Na de eerste kennismaking merk je veel weerstand bij verschillende mensen. Dat had je niet verwacht en het is nieuw voor je. Je wilt graag coaching om je een aantal vaardigheden (beter) eigen te maken, zoals effectief omgaan met verschillende vormen van weerstand, effectief (blijven) communiceren, inzicht krijgen in diverse leiderschapsstijlen en het motiveren en beïnvloeden van mensen.

Organisatiewijzigingen zorgen voor verandering. Coaching kan iedereen binnen een organisatie helpen bij het accepteren van verandering. Hoe? Coaching kan medewerkers binnen een organisatie helpen om verandering te accepteren. Door te luisteren naar de zorgen van mensen en weerstand te bespreken en aan te pakken.

Wat de coachvraag ook is: bij Smart HRD geloven we dat maatwerk het verschil maakt. Zullen we samen ontdekken wat coaching voor jou/jullie kan betekenen? Neem contact met ons op via ons contactformulier. We kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan!